Yirmi yaş dişleri bazı insanlar için çok ağrılı olabilirken, diğerleri sadece bölgeye dokunurken veya yiyecekleri çiğnerken ağrı ve rahatsızlık hissederler. Bursa Çene Cerrahisi Alanında  en iyi diş hekimleri tarafından, ağrı bir sorun haline gelmeden yirmi yaş dişlerinin çekilmesinin daha iyi olduğu tavsiye edilmektedir.

Neden 20 Yaş Dişleri Var ?

Dişlerimiz düzenli bir şekilde gelir ve azı dişleri en son görünür. Genellikle, ilk azı dişimiz 6 yaş civarında, ikinci azı dişimiz 12 yaş civarında ortaya çıkar. Yirmi yaş dişleri olarak bilinen son küme, diğer tüm dişlerimizden çok daha uzun sürer ve yaklaşık her 5 yetişkinden 1’inde hiç diş çıkmaz. onlara. 

Bu zamanla değişse de, bilim adamları değişimin yeme şeklimizden kaynaklandığını düşünüyorlar. Eski atalarımızın zamanlarında insanlar yoğun çiğneme gerektiren birçok yiyecekle yaşıyorlardı. Fındık, çiğ ve yarı pişmiş et, kök, yaprak gibi yiyecekler hayatlarının büyük bir bölümünü oluşturuyordu. Bu günlerde yemeklerimizin çoğu oldukça yumuşak ve bizim için çiğnemenin büyük bir bölümünü yapacak bıçak ve çatallarımız var. O zamandan bugüne, yirmi yaş dişlerine olan ihtiyacımızın üstesinden geldik, ancak bu onları durdurmadı.

Yirmilik Diş Ağrısı Belirtileri

Bunlar, yirmi yaş dişleriyle ilgili ağrı çekerken yaşayabilecekleri çeşitli belirtilerdir:

  • Ağız arkasında, azı dişlerinin arkasında yirmi yaş dişlerinde ağrı hissedilebilir.
  • Bir kişi aynaya bakarsa, yirmilik dişlerinin diş etlerinden çıkmaya başladığını bile fark edebilir.
  • Alan ayrıca kırmızı, iltihaplı ve dokunması yumuşak olabilir.
  • Bazen o bölgede şişlik bile olabilir.
  • Bazı kişilerde yirmilik diş ağrısının görünür semptomları bile olmayabilir.

Bu, eğer bir kişi ağız ağrısı çekiyorsa, bunun yirmi yaş dişlerinden kaynaklanması gerekli değildir. Ağız ağrısının ayrıca birkaç başka, kırık veya hasarlı dolgu, kırık veya apse, diş eti enfeksiyonu ve bunun gibi birçok nedeni olabilir. Diş hekimini bir kez görmek ve arkasındaki sebebin ne olduğunu bilmek daha iyidir.

Yirmilik Diş Ağrısı İçin Evde Yapılabilcekler

Diş hekimi randevusuna kadar yirmilik diş ağrısı için yapabileceğiniz bazı ev ilaçları:

  • Ağrıyı uyuşturmak ve şişmeyi azaltmak için etkilenen bölgeye buz uygulayın.
  • Reçetesiz satılan ağrı kesiciler rahatsızlığı geçici olarak hafifletmeye yardımcı olabilir.
  • Yaklaşık sekiz ons su ile iki çay kaşığı tuz karışımı hazırlayın ve ardından ağzı temizlemek ve ağrılı bir enfeksiyona neden olabilecek yiyecek parçacıklarının ve bakterilerin çıkarılmasına yardımcı olmak için gargara yapın.
  • Yirmi yaş dişleri çekme ameliyatı , bazı kişiler için potansiyel risk veya kanama bozuklukları gibi komplikasyonlar veya başka bir nedenden dolayı bir seçenek değildir. Bu durumlarda, diş hekimi yukarıda belirtilenler gibi başka seçenekler de önerebilir. Yirmi yaş dişinin çekilmesinin bir seçenek olmadığı durumlarda, diş hekimi yemeklerden sonra ağzı temizleyecek ve ağızda enfeksiyona neden olabilecek bakterileri öldürecek özel bir ağız gargarası da reçete edebilir.
  • Yirmilik Diş Ağrısının Giderilmesi
  • Yukarıda bahsedilen ilaçlar ağrıyı bir süreliğine azaltabilirken, tüm bunlar geçicidir. Tek kalıcı çözüm muhtemelen yirmi yaş dişlerini çekmek olacaktır. Bu prosedür nispeten yaygın hale geldi ve diş hekimi veya ağız cerrahı, tüm prosedürün içerdiği olası riskleri ve potansiyel faydaları açıklayabilecektir.

Yorum bırakın